banner
 


Evenimente


 

Noutati     

La data de 02.09.2021 a fost convocată Comisia de recepție la finalizarea lucrărilor de restaurare, reabilitare și conservare a Monumentului Eroilor – Crucea de pe Vârful Caraiman.
 
 • La data de 02.09.2021 a fost convocată Comisia de recepție la finalizarea lucrărilor de restaurare, reabilitare și conservare a Monumentului Eroilor – Crucea de pe Vârful  Caraiman și de amenajare a spațiului expozițional din cadrul acestuia.
 • "Au fost finalizate lucrările pentru restaurarea, reabilitarea și conservarea Crucii comemorative a Eroilor români din Primul Război Mondial, cu 8 luni mai devreme față de termenul prevăzut în proiect.
 • La data de 30.11.2020, în contextul sărbătoririi Zilei Naționale a României și cu ocazia prăznuirii sărbătorii creștin-ortodoxe a Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României, a fost resfințit acest monument istoric.

 • Activitatea administrativă privind restaurarea, reabilitarea și conservarea Crucii comemorative a Eroilor români din Primul Război Mondial s-a desfășurat pe parcursul a doi ani, 2016 - 2018, interval în care monumentul a fost transferat din domeniul public al orașului Bușteni și din administrarea Consiliului Local al orașului Bușteni, în domeniul public al statului și în administrarea Ministerului Apărării Naționale, au fost întocmite documentațiile tehnice, a fost întocmită și depusă cererea de finanțare pe fonduri europene, a fost semnat contractul de finanțare și au fost obținute avizele legale pentru fiecare etapă.

 •  Ulterior parcurgerii numeroșilor pași procedurali, în toamna anului 2018 a fost semnat contractul de lucrări pentru restaurarea, reabilitarea și conservarea Crucii Caraiman și de amenajare a spațiului expozițional din cadrul acesteia.

 • Lucrările propriu-zise de restaurare a monumentului s-au desfășurat pe parcursul a 11 luni, preponderent în perioada caldă, astfel: 1 lună în anul 2018, 5 luni în anul 2019 (iulie – noiembrie 2019),   5 luni în anul 2020 (iulie – noiembrie 2020)

 • Lucrările executate au constat în sablarea tronsoanelor metalice și acoperirea anticorozivă a  întregii structuri metalice, reabilitarea platformei de acces la monument  și a soclului.

 • Totodată, au fost montate lămpile electrice pe strucura metalică, au fost finalizate amenajările interioare, sistemul de digitiare, instalațiile interioare de iluminat și instalația de ventilație în subsol.

 • La subsol a fost amenajat un spațiu tehnic în care au fost amplasate bazine de colectare a apei de ploaie și un generator care va permite menținerea unei temperaturi constante în cele două camere, din cadrul soclului monumentului  unde au fost amenajate săli de expoziții.

 • Astfel, la parter este amenajată o expoziție dedicată Primului Război Mondial, eroilor neamului și bătăliilor de pe Valea Prahovei, iar la etaj, prin imagini, este rememorată construcția monumentului care a început în urmă cu 92 de ani.

 • În seara zilei de 14 septembrie 2020, de sărbătoarea Sfintei Cruci, luminile au fost aprinse pentru prima dată pe Cruce după începerea lucrărilor de restaurare.

 • Transportul materialelor necesare restaurării, reabilitării și conservării Crucii Caraiman se realizează cu elicopterul asigurat de antreprenor, respectiv asocierea de firme ,,SC Top Line Construct SRL și Impresa Di Construzioni Ing. E. Mantovani S.p.A.”

 • La perioada 14 – 16 septembrie 2018, în orașul Bușteni, jud. Prahova, au fost organizate manifestări dedicate comemorării Primului Război Mondial, celebrării împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire și a 90 de ani de la inaugurarea Crucii Eroilor Neamului.

 • La data de 15.06.2018 a fost dat ordinul de începere a lucrărilor de restaurare, reabilitare și conservare a Crucii Caraiman și de amenajare a spațiului expozițional din cadrul acesteia.

 • La data de 21.05.2018 a fost transmis la Agenția de Dezvoltare Regională Sud Muntenia (ADR SM), dosarul achiziției de execuție a lucrarilor necesare implementării obiectivului de investiție imobiliară „Restaurarea, reabilitarea, conservarea și amenajarea unui spațiu expozițional în cadrul Monumentului Crucea comemorativă a Eroilor români din Primul Război Mondial”.

 • La data de 07.05.2018 a fost semnat contractul de lucrări pentru restaurarea, reabilitarea și conservarea Crucii Caraiman și de amenajare a spațiului expozițional din cadrul acesteia.

 • La data de 22.12.2017, cu numărul de anunț 420377, a fost demarată în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) achiziția de lucrări de restaurare, reabilitare și conservare a Monumentului Eroilor – Crucea de pe vârful Caraiman și de amenajare a spațiului expozițional din cadrul acestuia.

 • La data de 13.12.2017, a fost organizată la sediul Cercului Militar Național Sesiunea științifică ”Crucea Eroilor Neamului de pe Caraiman – un simbol pentru Centenarul Războiului Reîntregirii României”. A fost prima sesiune consacrată dintr-o serie de manifestări științifice care se vor desfășura anual până la finalizarea proiectului de restaurarea, reabilitare, conservare și amenajare a Monumentului.

 • La data de 26.07.2017, la sediul Ministerului Apărării Naționale, a avut loc ceremonia de semnare a contractului de finanțare al proiectului  de restaurare, reabilitare, conservare și amenajare a unui spațiu expozițional în cadrul monumentului ”Crucea Comemorativă a Eroilor Români din Primul Război Mondial”. află mai multe...

 • La data de 14.07.2017, la sediul Institutului Național al Patrimoniului, a avut loc o întâlnire de lucru, coordonată de secretarul general al Ministerului Apărării Naționale, Codrin-Dumitru Munteanu, în vederea definitivării soluției tehnice pentru amenajarea spațiului expozițional al monumentului. află mai multe...

 • În urma parcurgerii etapei de evaluare tehnică și financiară, proiectul a obținut un punctaj de 81,83 puncte. află mai multe

 • Secretarul general al Ministerului Apărării Naționale, Codrin-Dumitru Munteanu, și reprezentanți ai Agenției pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia s-au deplasat marți, 4 aprilie 2017, la Monumentul Eroilor Crucea Caraiman. află mai multe

 • Obținerea avizului de la Ministerul Culturii și Identității Naționale pe Documentația tehnică pentru obținerea autorizației de construire - 22.02.2017.

Întâlniri de lucru

 • Ședința de lucru, condusă de către secretarul general al Ministerului Apărării Naționale, Codrin-Dumitru Munteanu, pentru definitivarea Planului expoziției Crucea comemorativă a eroilor români din Primul Război Mondial - la sediul Muzeului Militar Național ,,Regele Ferdinand I”, 12.04.2017;
 • Ședința grupurilor de lucru de realizare a finanțării, precum și a expoziției și monografiei, extinsă cu consultantul și proiectantul - 30.01.2017.
 • Ședința de lucru a GLREM, la sediul Muzeului Militar Național ,,Regele Ferdinand I” - 18.01.2017;
 • Ședința de lucru a GLREM, la sediul Institutului Național al Patrimoniului - 11.01.2017;
 • Ședința inițială de constituire a grupului de lucru pentru realizarea expoziției și monografiei monumentului (GLREM), la sediul MApN - 06.01.2017.